top of page

Çadır Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kamp Çadırı Nedir?

Çadır, doğayla kampla haşır neşir bir yaşam sürecekseniz eğer, sizin için artık ikinci bir ev demektir. Öyle bir evdir ki çadır, tavanı gökyüzüne, kapısı uçsuz bucaksız yeşilliklere uzanıyor. Peki doğada yuva belleyeceğimiz bu evi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

“Doğru kamp çadırı” seçimine ilişkin tavsiyelerden önce başlangıç seviyesindeki kampçılar için çadırın genel bir tarifini yapmakta fayda var. Çadır tamam tavanı semaya uzanan bir evdir ama; tam manasıyla nedir, hangi parçalardan oluşur, hangi çadır hangi mevsimde kullanılır; daha çok bunları açıklamaya çalışacağız. Bunun yanı sıra; ideal ağırlık ve poller, çadır kazıkları, gerdirme ipleri, kar eteği, havalandırma penceresi, garaj alanı, ekstra kompartımanlar, çadır girişleri, su geçirmezlik, taban yapısı ve çadır katmanları gibi birçok konuya da kısaca değineceğiz.

Çadır Seçiminde Dikkat Edilecek 7 Önemli Nokta:


  • Mevsim ve hava koşulları

  • Çadırda kalacak kişi sayısı

  • Çadırın sırt çantasında taşınacağı süre.

  • Yanınıza alacağınız ekstra malzemeler.

  • Çadır havalandırması

  • Kapı sayısı

  • Çadır üretiminde kullanılan malzeme kalitesi.

Çadırda kalacak kişi sayısı, çadır alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biridir. Çadırı alırken gördüğünüz 2, 3 ya da 4 kişilik gibi ibareler; çadırın içine hiçbir eşya koymaksızın, kişilerin yan yana uzanmasıyla belirlenir. Yani bir çadırda 2 kişi kalmayı düşünüyorsanız ve eşyalarınızı da çadırın içerisinde saklamak istiyorsanız 3-4 kişilik çadırlara yönelmelisiniz.


Çadır Parçaları

1. Poller

En basit tabirle bir çadırın iskeletidir ve çadırın dayanıklılığında en belirleyici unsurdur. Çadır polleri genel olarak fiber, alüminyum ve karbon malzemelerden üretilir. 3 mevsim çadırlarda yaygın olarak fiber poller kullanılır. Göreceli olarak fiber poller diğer türlere göre en dayanıksız olanıdır. 4 mevsim çadırlarda ise genellikle alüminyum poller kullanılır; böylece hem dayanıklılık artırılmış hem de taşıma esnasında yük azaltılmış olur. 5 mevsim çadırlarda ise alüminyum ya da karbon poller kullanılır. Ayrıca 5 mevsim çadırlarda kullanılan alüminyum pollerin genellikle uçak sanayinde de kullanılan son derece dayanıklı duralüminyum ve türevleri gibi malzemeden üretildiğinin altını çizmekte de fayda var.

2. Çadır kazıkları

Adından da anlaşılacağı gibi çadırı yere sabitlemek için kullanılır. Çadır kazıkları da yine kullanım amacına göre plastik, alüminyum, demir veya çelik malzemeden üretilirler. Kazık sayısı çadırın zeminle temas eden tabanın büyüklüğüyle doğru orantılıdır, çadır büyüdükçe kazık sayısı da artar.

3. Gerdirme ipleri

Çadırı rüzgârlı havalarda sabitlemek için kazıklara ilaveten kullanılır. Gerdirme ipleri çadırın dış katmanına güçlendirilmiş dikişlerle tutturulur ve çadırın etrafına çakacağımız ekstra kazıklara sabitlenir. Rüzgârlı havalarda gerdirme iplerini mutlaka kullanmanız tavsiye edilir.

4. Havalandırma pencereleri

Bir kamp çadırının olmazsa olmazlarındandır. Çadırın içindeki ve dışındaki hava, aldığımız nefesle birlikte, ısı farkından dolayı, yoğuşmaya sebep olur. Eğer bu havalandırma pencereleri açılmadan uyunursa, sabah çadırda su damlacıkları görebilir, gece boyunca daha fazla üşüyebilirsiniz. İşte bu pencereler, çadır içerisinde sürekli bir havalandırma olmasını sağlar ve nemi minimize eder.

5. Garaj bölümü

Çadırın giriş/çıkış bölümünde bulunan ve sırt çantası, mutfak gereçleri, ayakkabı gibi eşyaların çadır yaşam alanı dışında depolanarak çadırın içinde daha ferah bir ortam sunmaya yarayan alandır.

6. Kar etekleri

Yalnızca 5 ve bazı 4 mevsim çadır modellerinde bulunur. Kar eteklerinin en önemli amacı çadırın dış katman eteklerini toprağın ya da karın altına gömülmesine imkân sağlayarak çadırın fırtına dayanıklılığını artırmaktır. Böylece rüzgâr çadırın altına giremez ve çadırı uçuramaz, aynı zamanda karın çadırın üzerine yığılmasını sağlayarak doğal bir iglo (kar kulübesi) yaratmış da olur.


İyi Bir Çadırın Sahip Olması Gereken Özellikler

  1. Su geçirmez taban kumaşı

  2. Su geçirmez dış tente

  3. Nefes alabilen iç tente

  4. Alüminyum poller

  5. Dayanıklı çadır kazıkları

  6. Havalandırma pencereleri

  7. Gerdirme ipleri

  8. Kar etekleri (sadece 4 ve 5 mevsim çadırlar için)

  9. Çift giriş

  10. Bagaj alanı

  11. İç tente cepleri, terekleri, askıları, vs.

Kamp Çadırı Tavsiyeleri

Tüm özellikleri ve bir çadırın bileşenlerini göz önünde bulundurduğunuzda, “en iyi kamp çadırı hangisi’ diye sorarsanız cevabımız özetle aşağıdaki maddelerde yazıldığı gibi olacaktır. Tecrübeye ve ipuçlarına dayalı bu tavsiye listesini gözden geçirdiğinizde, umarız ki kendinize uygun en iyi çadırı rahatlıkla seçebilir hale geleceksiniz.

  1. Yattığınız yerden soyunup, giyinemiyorsanız daha yüksek tavanlı bir çadır edinin.

  2. Klostrofobiniz varsa ihtiyaç duyduğunuz daha büyük bir çadır alın.

  3. Börtü böcekle aranız yoksa ara katman sinekliğini daima kapalı tutun, sinekliği olmayan çadırları almayın.

  4. Çift tenteli bir çadır satın alın. Çadırınızı, dikişlere fazla yüklenmemek kaydıyla mümkün olan en gergin haliyle kurun. İç ve dış katmanın birbirine temas etmesini engelleyin.

  5. Yatarken çok fazla sağa sola dönüyorsanız iki kişilik bir çadır alın. İki kişiyseniz üç kişilik bir çadır alın.

  6. Geceleri rahat etmek istiyorsanız çadır tavanında mutlaka ışıldağınızı asabileceğiniz bir aparat bulundurun.

  7. Fırtınalı kış aylarında ve yüksek rakımlı bölgelerde kamp kurmayacaksanız 4 mevsim çadırları tercih edin.

  8. Sıcak havalarda kamp yapacaksanız tek tenteli çadır almayın. Tek tenteli çadırlar güneşin ilk ışıklarından itibaren sera etkisi yaratacak ve sıcaktan bunaltıp erken saatlerde uyanmanıza sebep olacaktır.

  9. Taban kumaşının yırtılmalara karşı dayanıklı olmasına dikkat edin ve mutlaka su geçirmez özellikte olanlarını tercih edin.

  10. Nihayetinde kazıktır deyip, geçmeyin. Tekrar tekrar toprağa çakılacağı için çadır kazıkları sağlam ve hafif olan modelleri seçin.

  11. Çadır içinde olabildiğince rahat etmek için bagajı olan modelleri seçeneklerin en başına alın.

  12. Alacağınız çadırın havalandırmasının iyi olmasına dikkat edin. Dış tentede en az 1 adet havalandırma bölmesi olmasına önem verin.

Çadırın kurulumu


Eğer çadır kurulumu konusunda hevesliyseniz sizi klasik çadır almaya davet ediyoruz Ancak tente ve pollerle uğraşmaya niyetiniz yoksa kolay kurulum çadırlara da yönelebilirsiniz. Klasik çadırlar küçük parçalara ayrılabildiği için kolay kurulum çadırlara göre daha az yer kaplar, bu nedenle sık sık yer değiştireceğiniz tatiller için idealdir. Kolay kurulum çadırlar ise işini şansa bırakmak istemeyenler için harika!


Çadır içine ne serilir?

İLK DEFA KAMP YAPACAKLARIN SAHİP OLMASI GEREKEN EKİPMANLAR Mat: Mat çadırın içine serilen kimi zaman normal kimi zaman ise şişme olarak kullanabileceğimiz olmazsa olmaz kamp ekipmanları arasındadır. Matlar; zeminle teması keserek uyku tulumunun içinde daha izole bir şekilde kalarak rahat bir kamp yapmanızı sağlar.


Çadırı Kullanacağınız Şartlar

Her çadır yapıldığı malzeme, dizayn ve boyutları ile farklı iklim koşullarına uygun üretilir. Yazlık bir çadır oldukça hafif malzemeye ve bir çok havalandırma alanına sahip olmasının yanında yoğun yağış ve sert rüzgarlara uygun değildir. Everest gibi oldukça uzmanlık ve özel malzemelere ihtiyaç duyulan ekstrem noktalara seyahat etmeyecekseniz 3 mevsimlik çadırlar yoğun yağışlardan, sert rüzgarlardan ve soğuktan korunmanızı sağlayacaktır.


2 Mevsim Çadırlar


Bu tür çadırlarda kullanılan kumaş ve çadır taban kumaşının kesiti incedir, pol direklerinin çapları küçük ve daha ucuz malzemelerden üretilirler. 2 Mevsim olarak tanımlanarak kast edilen mevsimler İlk bahar ve Yaz aylarıdır.


3 Mevsim Çadırlar

İlkbahar, Yaz ve Sonbahar aylarını temsil etmektedir. 2 Mevsim çadır ibaresiyle satılan çadırlara nazaran kumaş, taban ve pol direk kesitleri ile kaliteleri daha yüksektir. Sonbahar aylarında artan yağış ve kuvvetini arttıran rüzgarlara karşı daha dayanıklıdırlar.


4 Mevsim Çadırlar

Dört mevsim çadırlar dağcılık sporu da dahil olmak üzere her türlü koşula uygun tasarlanmış çadırlardır. 4 Mevsim Çadırlarda kullanılan kumaşlar, çadır polü ve diğer çadır malzemeleri zorlu koşullara uygun olarak üretilir. Yüksek irtifa dağcılığında ise 5 Mevsim Çadırlar tercih edilmelidir.


5 Mevsim Çadırlar

5 mevsim ağır çadırlar sizi daha sıcak, daha kuru tutmazlar. Çadırın içinin dışarıya kıyasla daha sıcak olmasını sağlayan içerideki durağan havadır. Herhangi 3 mevsim bir çadır, kar etekleri olmasa bile; kenarlarına kardan ufak bir set yapmanız halinde 5 mevsim çadırla aynı koşullarda barınmayı sağlayacaktır.


bottom of page