Kış kampı denilince gözümüzün önüne gelen o fotoğraf… Kış kampı fotoğrafı. Karların arasında, ormanın ortasına kurulmuş bir çadır ve önünde yanan ateş, etrafında insanlar, huzur dolu bir an… Doğadaysak özümüze yakın bir yerlerdeyiz. Konfor alanlarımızdan kurtulup, sınırlarımızı keşfediyoruz demektir. Peki bunun için ihtiyacımız olan her şeye sahip miyiz? Fiziksel kuvvetimiz, tecrübemiz, psikolojimiz ve ekipmanlarımız hazır mı? İşte kış kampında dikkat etmemiz gereken hayati önem taşıyan bazı başlıklar…
1- Kış Kampı, İlk Kamp Tecrübeniz İyi Olsun
Kış kampı yapmadan önce, kamp yapmanın sizin için ne ifade ettiğini bilmenizde fayda var. Eğer kamp yapmak, sizin için başlı başına zorlayıcı bir tecrübe ise, kışın kamp yapmak kötü sonuçlar doğurabilir. Buna karar vermenin yolu, ilk kampınızı güzel bir havada bir ağaç gölgesinde yapmaktır. Sonra farklı koşullarda yeterli kamp tecrübesine ulaştığınızı düşünüyorsanız ve gerçekten istiyorsanız kış kampını deneyimleyebilirsiniz.
2- Kış Kampında Çadır Kurulacak Yer Nasıl Seçilir
Kış kampı yapıyorsanız gözünüze hoş görünen her yere çadır kurmaya kalkmayın. Bazı şartların sağlandığından emin olmalısınız.
Yazın bir ağaç altına çadır kurabilirsiniz ama kışın bunu yapmamalısınız. Yağış sırasında karla yüklenen dallar, çadırınızın üzerine düşebilir.
Kış aylarında ani su yükselmeleri sonucunda derelerin taşma riski bulunduğundan, dere yatağına ve yakınına çadır kurmamalısınız.
Rüzgâr alan yerler yerine, bulunduğunuz bölgenin güney yamacına çadır kurabilirsiniz.
Göl ve deniz kenarları kışın çok nem alacağından, daha fazla üşümenize sebep olacaktır.
Düz bir zemine çadırınızı kurmadan önce karı ezerek sertleştirmeyi unutmayın. Çadır kuracağınız yeri kazarak, etrafında biriken karlardan bir duvar yapmak sizi rüzgârdan koruyacaktır.
Çığ düşebilecek bölgelerden uzak durun
3- Çadır İçinde ve Etrafında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kış kampında soğuktan korunmak ve güvenliğiniz için çadırda nasıl davranmanız gerektiği oldukça önemlidir.
Öncelikle çadır içinde ve dışında açık şekilde yiyecek bırakmak, etraftaki aç yabani hayvanları etrafınıza toplamanıza sebep olur.
Çadırınızın havalandırmasını sürekli açık tutun, aksi halde içeride nem ıslanma ve buzlanma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Yanınızda tarp (tente) varsa çadır üzerine eğimli bir şekilde asmak rüzgârı engellemenize yardımcı olacaktır.
Çadırınızdaki eşyaları toplu bir şekilde tutmaya özen gösterin. Ani ve acil bir durumda her şeyin yerini bilmek hızlıca harekete geçmenizi sağlayacaktır.
4- Soğuktan Korunma Yolları
Kendinizi ve eşyalarınızı soğuktan korumak kış kampı için hayati önem taşır. Hipotermi, sonu yaşam kaybına gidebilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Bunun için ekipman, giyim, beslenme kurallarının yanı sıra davranış biçimi de oldukça önemlidir. Yukarıda Sitreç Ve Branda Yönetemini İzleye Bilirsiniz
Gece uyku tulumuna kuru kıyafetlerle girin. Gün içinde giydiğiniz kıyafetlerle uyku tulumunda uyumak içerdeki nemi artıracağından, soğuğu birkaç kat fazla hissetmenize sebep olacaktır. Uyku tulumuna yüzünüzü sokmayın nefesiniz nemi artıracağından üşümenize sebep olur ama baş ve boyun bölgesini mutlaka kapatın.
Sıcak su torbası, cep sobaları, plastik şişelere konmuş sıcak suları çadırınızda ve uyku tulumunuzda bulundurabilirsiniz.
İdrarınızı tutmaya çalışmayın, çünkü vücudunuz idrarınızı sıcak tutabilmek için ekstra enerji harcayacak ve vücut ısınızı kaybetmenize sebep olacaktır. O soğukta, çadırdan tuvalet ihtiyacı için çıkmak zor evet ama, bunu yapmazsanız daha fazla üşüyeceksiniz.
Şişme yatak kullanmayın, şişme yatakların bir yalıtımı olmadığı gibi soğukta inme ihtimalleri de yüksektir. Bunun yerine üst üste sünger matlar kullanabilirsiniz.
Nemi önlemek amacıyla içerideki eşyaları (matınız, çantanız, kıyafetleriniz…) kuru tutmaya çalışın.
Kışa uygun, kaliteli kamp ekipmanları ve kıyafetleri kullanın. Pamuklu kıyafetlerden uzak durun. Çünkü pamuk nem tutar ve ısıyı muhafaza etmez. Yünlü ya da sentetik kıyafetler tercih edebilirsiniz.
Metabolizmanızı çalıştıracak şekilde beslenmeye dikkat edin ve egzersizle vücudunuzu ısıtın.
5- Kış Kampında Beslenme
Kış kampında beslenme hem enerjinizi ve hem de vücut sıcaklığınızı korumak için oldukça önemlidir.
Sabah pek çok besin grubunu içeren ama fazla karmaşık olmayan bir kahvaltı ile güne başlamalısınız. Yağlı peynirli bir sandviç, süt, gibi yağ, karbonhidrat ve protein üçlüsünü bir arada barındıran yiyecekler güne enerjik başlamanızı sağlayacaktır.
Öğlen pişirme ekipmanlarınızla hazırlayacağınız, et, makarna, sıcak sulu bir yemek sizi gün içinde ayakta tutacaktır. Bunun yanı sıra aralarda doğal yağlardan zengin kuru yemişlerin, granola barların, fıstık ezmesinin yanınızda atıştırmalık olarak bulunmasında fayda var.
Akşam, gün içinde üşüyeceğinizden, sıcak bir çorba içmenizde fayda var. Et, konserve balık, tavuk gibi metabolizmanızı çalıştıracak besinler tüketebilirsiniz. Proteinler vücudun uzun sürede sindirdiği yiyecekler olduğu için, onları sindirene kadar metabolizmanız çalışmayı sürdürecektir.
Bolca sıvı tüketmekte fayda var. Ama ne tür sıvılar tüketeceğiniz önemli… Vücut ısınızın dengesini bozmayacak şekilde ılık su tüketmek gerek. Kışın çok fazla susadığınızı hissetmeyebilirsiniz. Vücudunuzdaki sıvı kaybını engellemek için su içmeyi unutmamalısınız. Bunun yanı sıra aşırı su tüketimi hem çok fazla tuvalet ihtiyacı doğuracağından hem de vücut ısımızı düşüreceğinden dengeli olarak su içmek gerekir. Kafeinli içecekler soğuğu daha fazla hissetmenize sebep olur. Çay, kahve, gibi içecekleri fazla tüketmemeye çalışın. Kış kampında ısınmak amacıyla kesinlikle alkol tüketmeyin. Alkol vücudun ısınmasını sağlamaz, sadece soğuğu hissetmemenize neden olur.
6- Kış Kampında Giyim ve Ekipmanlar
Kış için kamp çantası hazırlarken, oldukça titiz ve özenli davranmak önemlidir. Doğru işe yarar ve sizi yormayacak ekipman ve kıyafetleri bulundurmanız gerekir. İşin en önemli noktası burasıdır. Kalitesinden ve sizi koruyacağından emin olmadığınız malzeme ve kıyafetlerle yola çıkmayı düşünmeyin bile.
Çadır içinde sizi soğuktan koruyacak matlar, hava koşullarına uygun uyku tulumu, çadır kullanmanız hayati önem taşır.
Her ekipmanın, (mont, bot, pantolon, çadır) su geçirmez, ıslaklıktan etkilenmez olduğuna emin olmalısınız. Yemek kaplarınız paslanmayacak (plastik, ahşap gibi…) malzemelerden yapılmış ve hafif olması gerekmektedir.
Kış kampı için, dayanıklı ve hafif malzemeler kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Cep Sobası, sıcak su torbası gibi ek ekipmanlar kullanabilirsiniz.
Kış Kampına Hazırlık ve Ekipmanlar yazımızda, bu konuyu genişçe ele aldık.
7- Kış Kampında Tehlikelere Karşı Korunma ve
Güvenlik
Kış kampı asla risk almamanız gereken, önemli bir konudur. Bu yüzden bazı önlemleri almadan yola koyulmamakta fayda var.
Öncelikle bazı yerlerde izinsiz kamp yapmak yasak. Yasak olmasa bile ters bir durumda size rahatça ulaşılması için ilgili bölgenin güvenlik birimlerine nerede kamp yapacağınızı haber vermeyi unutmayın.
Telefon çekmiyorsa, acil durumlarda çevreye haber verebilmek için, fişek, düdük gibi uyarıcı araç gereçler bulundurun.
Çadırın içinde yedekte hazır yiyecek ve içecek bulundurun.