top of page

Kayseri Kalesi

Kayseri kalesi şehrin ortasında güzel bir yerde bulunuyor, kaleye giriş yapmak için saatlerini beklemeniz gerekiyor sabah 8 yada 9 gibi açılış saati var girişte güvenlikler var, kale içerisinden bahsetmek gerekirse bu güzel kalenin içerisin de bir tanede müze bulunuyor. isterseniz müze kartınız ile ücretsiz gezebilir, müze kartınız yok ise ücretli bir şekilde girebilirsiniz. gelin gezgin mevsimi turumuzda bugun kayseri kalesini hep birikte göz atalım


Kayseri Kalesi

kayseri kalesi hüsnü vatansever
kayseri kalesi müzesi

Kayseri Kalesi'ne ait ilk bilgiye M.S. 3 yüzyılda İmparator Gordianus dönemindeki sikkelerde rastlanmaktadır. Romalılar'dan başlayarak Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Karamaoğulları ve Osmanlılar Kayseri Kalesi'nin iç ve dış surlarını tamir ve tadil etmişlerdir. Dış surların az bir bölümü ve iç surların önemli bir bölümü günümüze ulaşmıştır.


DIŞ KALE

kayseri kalesi müzesi sezer vatansever
kayseri kalesi dış surlar

Kayseri Şehri içinde kale ve surları geniş bir alan kaplamaktadır. Kayseri Surları'na ait ilk bilgi, Roma İmparatoru III. Gordianus zamanına (M.S. 238 -244) ait olan sikkelerde bulunmaktadır. Bu bilgiden, bu tarihte surların inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. İkinci bilgi ise, VI. yüzyılın ilk yarısına aittir. Bizanslı tarihçi Prokopius. Kayseri'nin kuruluşunda yapılmış olan surun, birbirinden uzak tepeleri, bahçeleri ve meraları çevirdiğini ve şehrin evlerinin burayı dolduramadığını, Bizans İmparatoru Justinian'ın (M.S. 527-565), şehri koruyabilmek için eskiye nazaran surları daha dar yaptırdığını, yani esas suru daralttığını belirtmektedir.

İÇ KALE

kayseri kalesi müzesi gezgin mevsimi
kayseri kalesi müzesi

İç Kale ise surların içinde, müstakil bir yapı durumundadır. Selçuklular, Karamanlılar, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından tamir edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.

İç Kale’de kenar duvarlarında ve köşelerde dikdörtgen planlı 18 adet burç bulunmaktadır. Bugün yapı sağlam bir durumdadır. İçkale, kuzeyden güneye 800 m. doğudan batıya 200 m. uzunluğundadır. Kalenin 18 burcu bulunmakta ve burçlar 3 m. genişliğindeki duvarlara yaslanmaktadır. Bu burçların altından devriye yolu geçmektedir.

Kalenin, biri kuzeydoğusunda, diğeri de Kazancılar çarşısına bakan güneybatısında olmak üzere iki kapısı bulunmaktadır. İki kapının da önünde, ilk hücumu önleyecek birer mazgal göze çarpmaktadır. Yine emniyet için, kalenin dış çevresine kazılan su hendeği, son yıllarda yeşil alan yapılmak için doldurulmuştur. Kalenin iç kısmında ve kuzey batısında, sur duvarına bitişik olarak yapılmış zarif bir cami vardır. Bu cami, şehrin Karamanlılar’dan, Osmanlı idaresine geçmesi sırasında, Fatih Sultan Mehmet tarafından, M. 1467 yılında, Gedik Ahmet Paşa"ın nezaretinde yaptırılmıştır. İç kale şu anda yoğun ticari faaliyetlerin gözlendiği bir bölgedir.


Kayseri Kalesi Müze
kayseri kalesi müzesi gezginmevsimi
kayseri kalesi müzesi

Kale içine girdiğinizde ilk olarak en eski tarih den başlayıp yeni tarihe doğru yolculuğa çıkıyorsunuz içerisinde eski zamandan başlayıp osmanlı zamanına kadar bütün eserler mevcut kayseriye geldiğiniz de mutlaka uğramanız gereken bir yer.


Etiketler



Bazı kale hakkında'ki tarihi yazı bilgileri http://www.kayseri.gov.tr/kayseri-kalesi sitesinden alınmıştır daha detaylı bilgi için kayseri.gov.tr yi ziyaret edebilirsiniz.

bottom of page