top of page

BÜKREŞ’TE GEZİLECEK YERLER

  • Yazarın fotoğrafı: Sezer Vatansever
    Sezer Vatansever
  • 18 Nis 2023
  • 3 dakikada okunur

Gezibircom olarak bu bölümde Bükreş’te gezilecek yerlere ilişkin bilgiler vereceğim. Gezimden önce yaptığım araştırmalarda pek fazla detay bulamadığım yerleri de gezme şansım oldu. Sokak sokak yürüyerek gezmeyi daha çok seviyorum. Sizlere de eski şehir bölgesinde sokaklarda yürümenizi önerebilirim. Ben notlarımı paylaşayım siz kendi gezi rotanızı çizebilirsiniz. İşte detaylarıyla Bükreş’te gezilecek yerler…


Parlamento Sarayı, başkent Bükreş’in merkezinde bulunuyor. Burası, Romanya Parlamentosu’nun iki Meclisi’nin de bulunduğu çok amaçlı bir bina. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim binası. Şehrin ana meydanlarından Piata Uniri’den sağlı sollu benzer binaların çevrelediği caddenin tam karşısında, bu caddedeki yapılarla bütünleşmiş oldukça büyük bir bina.

Sayılarla Parlemento Binası : Başlangıç Yılı: 1983Bitiş Yılı: 1989Ölçüleri: 270 m’ye 240 m Yükseklik: 86 mKat Sayısı: 12Derinlik: 92 moda sayısı:1,100Otopark: 2 yeraltı otoparkı Yapımında Kullanılan Tahmini Mermer Miktarı: 1 milyon m³Aydınlatma: 480 şamdan ve 1,409 avize 3,500 ton kristal Kullanılan Çelik ve Bronz: 700,000 ton çelik ve bronz Kullanılan Ahşap: 900,000 m³Kullanılan Halı: 200,000 m² yün halı Bu Binayı Yapmak İçin Yıkılan Bina Sayısı: Bükreş’in tarihi alanı içindeki 19 Hristiyan Ortadoks Kilise, 6 Sinagog, 3 Protestan Kilise ve 30,000 ikametgah

Parlamento Sarayı, şehrin merkezinde çok geniş bir alana kurulu. Şehirde yaşayanların bir bölümü, binanın şehrin dokusunu bozduğunu düşünüyor, bazılarıyla dünyanın en büyük binalarından olmasından gurur duyuyor. Buradaki durum bana Roma’daki Venedik Sarayını hatırlattı. Beyaz taşlarla yapılan Venedik Sarayı da Roma’da eski şehrin ortasına hançer gibi saplandığı, tarihi dokuya zarar verdiği için yapıldığı günden bu yana eleştiriliyor.



Manuc Han

Burayı da mutlaka görmenizi öneririm. Osmanlı döneminden kalma Manuc Han, (Hanu’ lui Manuc), yine eski şehir bölgesinde yer alıyor. Bursa’da ve İstanbul’da görebileceğimiz hanlar tarzında. 1808 yılında Bükreş’te bir Osmanlı Ermenisi olan Manuk Bey tarafından yapılan ve tipik Anadolu mimari özelliklerini yansıtan, 1806-1812 tarihleri arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşını bitiren 1812 yılında Bükreş Antlaşmasının da imzalandığı bir yer Manuk Han.

Stavropoleos Manastırı

Stavropoleos Kilisesi olarak da bilinen Stavropoleos Manastırı, Bükreş merkezindeki rahibeler için bir Doğu Ortodoks manastırı olarak biliniyor. Kilise Brâncovenesc tarzında inşa edilmiş. İçeride fotoğraf çekmek yasak, o nedenle dışarıdan fotoğraflar paylaşıyorum. Avlu kısmı oldukça güzel, bizdeki hanları andırıyor. Özellikle Balkanlarda gezerken mimari etkileşimleri çok net görebiliyorsunuz. Örneğin bu avlu, Kavala’daki Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camisinin avlusuna çok benziyor. Manastır, eski şehir bölgesinde popüler Lipscani Caddesine yakın konumda.


Carturesti Carusel

Carturesti Carusel, çok güzel dekora edilmiş bir kitapçı. Lipscani Caddesinde bulunan kitapçının iç tasarımını gerçekten çok beğendim. Keyifle gezeceksiniz. Üst katlarda kafe de bulunuyor.


Atatürk Büstü

Eski şehir bölgesinde gezerken, Atatürk Büstü ile karşılaşınca şaşırdım. Odeon Tiyatrosu önündeki küçük meydanda Atatürk Büstü yer alıyor. Büstte “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk” yazıyor. Ayrıca “Yurtta barış, dünyada barış” sözü de büstün alt bölümünde yer alıyor.


Carol – Hünkar Camii

Carol – Hünkar (Hunchiar) Camii, şehrin güneyinde Carol Parkı yakınında bulunuyor. Cami, Bükreş’teki tek minareli cami. Buna karşın ezanın sadece cami içinde okunmasına müsaade ediliyor. Metroyla camiye ulaşım mümkün. Eroii Revolutiei durağında indikten sonra binaların hemen arkasında yer alıyor. Cami, eskiden Carol Parkında göl kıyısında bulunuyormuş, sonra yeni yerine taşınmış. Küçük bir cami. Burada gönüllü olarak vazife alan Aziz Osman Hocanın gayretleriyle iyi bir noktaya gelmiş. Aziz Osman Hoca Kırım Türkü. Sohbetinden ve anılarını dinlemekten keyif alacaksınız.


Çeşmeci Parkı

Cișmigiu (Çeşmeci) Parkı, fıskiyeleri, anıtları ve gölüyle İngiliz tarzı geniş bir bahçe. Göl, tekne gezilerinin yanı sıra bir merkezi ada üzerindeki ünlü Monte Carlo restoranıyla popülerdir. Komünizm Dönemi öncesinden kalma zarif binalar, park yakınındaki Regina Maria Bulvarı’na sıralanmıştır.


Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi, Bükreş’te Herăstrău Parkı içinde bulunuyor. Burası çok özel bir açıkhava etnoğrafya müzesi.

10 hektarlık alana yayılan müzede, 17.-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş otantik köy yapıları bulunuyor. Çok çok güzel köy evleri, kümesler, ahırlar, kiliseler, zeytinyağı üretim tesisi, tamamen eski usül değirmenler sizi çok eskilere götürüyor. Eğer köy yaşantısını seviyorsanız, gördüğünüz bütün evlere “keşke şöyle bir evimiz olsa” diyebilirsiniz. Birçok ev, Anadolu’daki köy evlerine de benziyor. Özellikle iç bölümler, mutfak, oturma odaları Safranbolu’da veya başka şehirlerimizde yer alan evleri andırıyor.

Köy müzesi içerisinde yöresel ürünlerin satıldığı küçük yerler de bulunuyor. Uygun fiyatlarla yöresel ürünleri tadabilirsiniz.

Şehir merkezinin biraz dışında Herăstrău Parkı içinde bulunan müzeye ulaşım kolay. Metroyla Aviatorilor durağına gidip buradan kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz. Bunu park da gezinti için bir fırsat olarak da düşünebilirsiniz.

Unutmadan müzenin girişi ücretli. Yetişkinler 30 Lei, çocuklar 8 Lei.



Triumph Arch (Arcul de Triumf)

Arcul de Triumf, şehrin kuzeyindeki Kiseleff Yolu üzerinde bulunan bir zafer takıdır. Petre Antonescu tarafından tasarlanan anıt 1921–22’de inşa edildi, 1935–36’da yenilendi. Zafer takı, 2014’te tekrar elden geçirildi.


Bükreş – Arcul de Triumf – www.gezibir.com

NOT: Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi, King Michael I Park (Herăstrău) (Parcul Regele Mihai I) ve Triumph Arch (Arcul de Triumf) aynı bölgede yer alıyor. Aviatorilor metro durağında indikten sonra 3 yeri de gezebilirsiniz. Müzeye daha fazla vakit ayıracağınızı düşünüyorum.

Tabi bunların yanı sıra eski şehir bölgesinde gezerken karşınıza çıkacak Romanya Ulusal Müzesi, Sanat Müzesi, Ateneum gibi tarihi yapılar var. Ayrıca yine tarihi çok sayıda kilise bulunuyor. Bu gezide müze gibi yerlere girmeyi çok tercih etmedim. Şehir gezisi yaparken sokaklarda dolaşmak daha keyifli benim için.



Gezginlerin notlarının yer aldığı GEZİBİR.COM, keşfedilen yerler hakkında bilgi veren gezi tecrübe paylaşımı platformudur.
www.Gezibir.com

Bizde Gezgin Mevsimi olarak bükreş ve daha fazla seyhat yerlerini görmek isteyen herkese www.Gezibir.com öneriyoruz. Bu güzel bilgi ve gezi tecrübe paylaşımı için teşekküreder daha fazlası için gezibir sitesine gözatmanızı tavsiye ediyoruz.

Gezgin Mevsimi Hakkında

Merhaba Biz Sezer Ve Kubilay Kanalımız'da Kamp Çadır İnceleme Bushcraft Doğada Yaşam ve Bunlara Benzer Video Paylaşımları Yapıyoruz  Sizlere bildiğimiz bilgileri ve sizlerinde beğeneceği videoları Gezgin Mevsimi Kanalında Paylaşıyoruz 

Üyelik Formu Ne İşe Yarar

Sizde Sitemize Kayıt olarak Gezgin Ailesi ile Birlikte Kendi Paylaşımlarınızı Yayımlaya Bilirsiniz .(ÇOK YAKINDA)

© 2018 by Gezgin Mevsimi Web site

bottom of page